Oxfordskjortan

January 5, 2014 9:01 pm

Oxford

Amerikas stora bidrag till det klassiska herrmodet är utan tvekan oxfordskjortan med buttondown-krage. Oxfordskjortan är mindre formell än andra skjortor och ger ett avslappnat intryck till de tillfällen då det inte krävs en slips. Väldigt traditionella personer använder inte en oxfordskjorta med buttondown-krage till kostym. Detta är dock en smaksak och en kostym med oxfordskjorta kan definitivt vara en vinnande kombination.
Oxfordtyget är oftast gjort i bomull och är betydligt tjockare än t ex poplin. Tyget har fördelen att det är mjukt och blir mjukare med mer användande. Detta slitstarka tyg är gjort med en varp i olika färger som vävs ihop med en väft, som dock alltid är vit. Detta gör att oxfordtyg ser nästan prickigt ut när man tittar på det på nära håll.

Button down-kragen gjordes för första gången 1900. Det var det amerikanska märket Brooks Brothers som tog fram den första buttondown-skjortan. Inspirationen kom från en polo-match som John E. Brooks såg 1896. Polospelarna fäste ner kragen med nålar för att kragen inte skulle fladdra i vinden.

En buttondownkrage kan sättas på vilken skjorttyp som helst. Det är dock på oxfordskjortan den är som mest ikonisk. På bloggar om klassiskt herrmode diskuterar man ofta ”the OCBD” – alltså the Oxford cloth button down.

Att skjortan är modern än idag är inte så konstigt med tanke vilka som burit den. En ung John. F Kennedy sågs sällan på bild utan en oxfordskjorta. Gianni Agnelli, en som många anser vara en av vår tids stora stilikoner, hade ofta en oxfordskjorta med buttondown-krage med sin egen sprezzatura-touch, nämligen att ha kragknapparna oknäppta.

Detta visar också på skjortans mångsidighet, från styrelserummet till den avslappnade söndagsbrunchen – oxfordskjortan funkar till det mesta. Skjortan har också fördelen att den åldras väl. Vad kan vara bättre i garderoben än en klassisk skjorta som blir både mjukare och snyggare med åren?