Var hittar man de bästa skjortorna?

January 10, 2014 9:28 pm

Om du är ute efter en skräddarsydd eller måttsydd skjorta av högsta kvalitet, var ska du då åka? Givetvis beror det på vilken stil man vill ha på skjortan. Klassiskt brittiskt, avslappnat amerikanskt eller italienskt elegant?

En av de mest berömda gatorna i världen när det gäller skräddarsytt och måttsytt är Jermyn Street i London. Här hittar man skjortmakare som Alfred Dunhill, Thomas Pink och Turnbull & Asser. Turnbull & Asser har klätt stora stilikoner såsom Winston Churchill och Picasso. De har också gjort skjortorna till varenda James Bond film. Eftersom de också klär Prins Charles är de kungliga hovleverantörer.

Lite längre söderut, närmare bestämt i Neapel, hittar man några av världens högst ansedda skjorttilverkare. Här huserar Brioni och Kiton, och ett av de största namnen bland skjortentusiaster, Luigi Borelli. Familjeföretaget Borelli startade 1957 och har sedan dess varit i ledande i italienskt herrmode.

Amerikanerna har inte lika många högt ansedda skjorttilverkare som Italien och England. När det gäller mer avslappnat herrmode är amerikanerna dock experter. Brooks Brothers var de som utvecklade buttondowns-kjortan. Enligt många är det också Brooks Brothers som gör den perfekta oxfordskjortan med en buttondown-krage.

En annan skjortmakare som anses som en av de bästa är franska Charvet. Den ansedda Paris-baserade tillverkaren startades för 170 år sedan. Charvet var de första att göra skjortor med kragen och manschetten påsydd på skjortan. Några stilikoner som gärna bar Charvet-skjortor var John F. Kennedy och Yves Saint Laurent.

Detta är givetvis bara ett axplock av några skjorttilverkare, vilka som är bättre och vilka som är bäst är dock något som kan diskuteras i oändlighet. Men en shoppingrunda hos någon av dessa tillverkare skulle nog få skjortälskare säga nej till.

Reportage om Charvet: