Flanell

December 27, 2013 8:26 pm

Flanellskjortan. Tankarna går genast till en skogshuggare i USA med stort skägg och röd och svart-rutig flanellskjorta. Alternativt går tankarna till en typisk hipster med markerade glasögon, skägg, seglartatueringar och som inget hellre vill att du ska tänka på den där amerikanska skogshuggaren.

Flanell är ett material som funnits länge, tyget har funnits sedan 1500-talet och uppkom först i Wales. En bättre skjorta under de kalla månaderna finns inte då den är både mjuk och varm. Just värmen och att det är ett väldigt slitstarkt är det som gjort att skjortan burits av just skogshuggare och andra fysiska jobb. Givetvis är det inte en skjorta som lämpar sig för formella tillfällen, men som vardagsskjorta är det ett måste under höstmånaderna. En grov flanellskjorta har fördelen att den kan användas som lager. Antingen över en t-shirt eller över en sliten oxfordskjorta.

Under 1990-talet fick flanellskjortan ett uppsving när den började användas av olika grungeband. Pearl Jam är kända för sitt användande av flanellskjortor, men den mest ikoniska bäraren är Nirvanas sångare Kurt Cobain. En otippad stilikon för många, men såhär 20 år efter Nirvanas storhetstid är han stil lika aktuell nu som då.

Det är inte alla som kan bära upp en flanellskjorta. Det kan vara svårt att inte falla i klyschorna och se för mycket ut som skogshuggare, en ängslig hipster eller som en medlem av ett grungeband. Värst av allt vore ju om tankarna gick från en avslappnad stil till en campingplatspappa med tubsockar i fotriktiga skor och skjortan instoppad i de för högt sittande shortsen. Men buren rätt är det svårt att hitta ett snyggare och bekvämare plagg för hösten.

Designern Michael Bastian berättar varför flanellskjortan återigen är på modet: