Hawaiiskjorta

January 3, 2014 8:57 pm

Hawaiiskjortan vet nog de flesta vad det är. Det är synonymt med amerikanska turister med en stor kamera runt halsen som frågar var närmsta McDonalds ligger. För de som mot förmodan inte vet vad en Hawaiiskjorta är så är det en kortärmad skjorta med krage som är mönstrad i ett blommönster eller i
polynesiskamotiv. Det är långt ifrån ett måste i garderoben, snarare tvärtom, men det är ändå ett av de mest ikoniska plaggen i för män.

Det var i mitten av 1930-talet som Hawaiiskjortan, eller Aloha shirt som de kallar den i USA, började säljas. Skjortan blev dock populär först under andra världskriget när soldater som varit stationerade runtom i Stilla Havet och på Hawaii åkte tillbaka till USA med en Hawaiiskjorta i bagaget. När Hawaii blev en delstat i USA 1959 och snabbare flyg började erbjuda resor till ö-gruppen ökade skjortans popularitet rejält.

Plagget blev än mer ikoniskt när Elvis Presley hade en hawaiiskjorta på omslaget till skivan Blue Hawaii. Elvis deltog efter det i tre filmer som utspelade sig på Hawaii. I filmen Härifrån till evigheten bär Montgomery Clift flera hawaiiskjortoir, men filmen är mer känd för kyssen i sanden mellan Clift och Donna Reed. Mest känd för sina hawaiiskjortor är nog ändå Tom Selleck i teveserien Magnum. Att kombinera korta shorts, mustasch och hawaiiskjorta gör man dock på eget bevåg.
Skjortan är givetvis ett semesterplagg, men på Hawaii, som anses vara mer avslappnat och informellt, används skjortan ofta när klädkoden säger business casual. Därför bärs skjortan ofta när någon gifter sig på Hawaii.
Att införskaffa en hawaiiskjorta är inget som rekommenderas till någon. Varje plagg har ju sin plats och sin tid men såvida du inte råkar arbeta med att lösa brott på Hawaii, har keps, mustasch och råkar köra omkring i en Ferrari är det nog ingenting för dig.
I videon nedan sjunger Elvis Presley – Can’t help falling in love with you från filmen Blue Hawaii, iförd en klassisk Hawaiiskjorta.