Detaljer på skjortan

January 15, 2014 9:48 pm

På en skjorta finns det flera detaljer som man ofta undrar varför de finns där. Ofta har de haft ett praktiskt syfte men många vet inte varför. Vissa är dock funktioner som man tror bara är designdetaljer.

En sådan sak är det sista knapphålet. Om man tittar på en skjortas knapphål är alla förutom det nedersta horisontellt. Oftast är knapphålet vid den sista knappen också markerat och ibland i en annan färg. Skälet till att knapphålet är horisontellt är för att den sista knappen utsätts för mer belastning än de andra när du stoppar in skjortan i byxorna. Belastningen på den instoppade delen blir högre då skjortan måste följa med i byxlinningen. Skälet till varför alla knapphål inte är horisontella är för att då hamnar inte knapparna i en rak linje över skjortans bröst.

En detalj som skiljer sig från män och kvinnors skjortor är knäppningen. Knäppningen på en herrskjortan är på den högra sidan, medan kvinnans är från vänster. Skälet till detta går enda tillbaka till medeltiden. Män ansågs vara närmst Gud, och var därmed på hans högra sida. Även solen och ljuset förknippades med högersidan och detta visade man genom att ha knäppningen till höger. Kvinnan förknippades med månen och natten och fick därför knäppa sina knappar på skjortans vänstra sida. Att kvinnorna hade knäppningen till vänster fick ytterligare en funktion när man skiljde på män och kvinnor i kyrkan. Kvinnor som, satt till vänster, kunde med vänsterknäppning amma barnen i kyrkan samtidigt som de kunde skyla sig från männen.

Vissa skjortor har en ögla i ryggen. Denna detalj hade man från början så att man kunde hänga upp skjortan på en krok i omklädningsrummet. Öglan var först ett signum för Gant-skjortor och togs fram under 1960-talet. Senare spred sig dock detaljen till andra skjorttillverkare. På amerikanska universitet var det också ett sätt att visa om man var singel. Hade man flickvän skar man upp öglan, när det tog slut fick man sy ihop den igen.

Buttons