Skjortkragar del 1

January 21, 2014 9:57 pm

Olika Kragar

Det finns skjortor i oändligt många utföranden. Vilket material skjortan är gjord i, lång- eller kortärmad, vilken designer, ja det finns hur många faktorer som helst som skiljer skjortorna åt. En av de viktigaste skillnaderna är vilken krage skjortan har. De påverkar inte bara hur skjortan ser ut, det visar även hur man man ska bära skjortan.
Nedan listas ett par av de vanligaste skjortkragarna:
Buttondown:
Buttondownkragen beskrevs mer utförligt i ett tidigare inlägg om oxfordskjortor. Skjortor med en buttondown-krage anses ofta vara ledigare och passar bättre till mer informella tillfällen. Även om många anser att det inte passar till en kostym, så är det desto fler som använder dessa skjortor med blazer eller till t ex en tweedkavaj. Buttondownskjorta och blazer är staplar inom den omtyckta Ivy League-stilen.

Buttonunder:
Skjortor med en buttonunder-krage är i princip likadana som buttondownskjortor. Skillnaden är att på en buttonunder-krage är kragknapparna dolda under kragen. Precis som med buttondownskjortan anses detta ofta vara en krage till lite mer informella skjortor.

Klassisk:
Den klassiska kragen, även kallad point collar-krage, är som namnet säger en traditionell krage. Skjortor med denna krage passar både med och utan slips. Skjortor med denna sortens krage har varit den vanligaste skjortkragen sedan andra världskriget, då amerikanska uniformer började använda sig av denna krage.

Murarkrage:
Murarkrage är en krage som står upp utan nedvikta kragsnibbar. Kärt barn har många namn och kan också kallas för kinakrage, nehrukrage eller mao-krage. Namnet nehrukrage fick det efter Jawaharlal Nehru, Indiens premiärminister mellan 1947 och 1964, som använde skjortor med sådan krage. Även Mao Zedong använde sådana skjortor, vilket gav namnet mao-krage. En vanligtvis informell krage, men vid mindre formella tillfällen har denna sortens skjortor burits under kostym. Skjortor till vissa militäruniformer använder också en murarkrage då man kan ha skydd under utan att kragen skaver. Skjortans popularitet går i cykler då den ibland blir högsta mode.

Exif_JPEG_PICTURE