Kännetecken för en kvalitetsskjorta

January 23, 2014 8:51 pm

Kannetecken for kalitetsskjortaDet är inte alla som har turen att äga en högkvalitativ skjorta från en ansedd italiensk eller brittisk skjortmakare. Man kan också bli lurad av vad som egentligen betalar för ibland, är det kvalitet eller bara ett märke? Därför har vi här sammanställt några tips för hur du ska kunna känna igen en kvalitetsskjorta.

Det enklaste sättet att se om något är en kvalitetsskjorta är att titta på skjortans mönster vid några kritiska sömmar. Om tyget matchar perfekt vid sömmarna kring bland annat axelpartiet och ärmen, bröstfickan och sidosömmarna brukar det vara en bra skjorta.

Känn också på materialet. Det behövs ingen expert för att se om tyget är undermåligt.

Knapparna ska vara gjorda av äkta pärlemor. Om man inte är säker på om knapparna är av pärlemor eller ej kan man titta på knappens baksida. Om det är äkta pärlemor kan man se ett mönster som visar dess oslipade yta. Ta även en titt på knapphålet, det ska vara tättsytt.

Titta också på sömmen. Det ska vara en hög densitet på stygnen, det gör att skjortan ser mer elegant ut och gör att den håller längre. Detta mäts oftast i SPI, stitches per inch. Man vill ha ungefär tolv stygn per centimeter. Om den har färre stygn än så betyder det oftast att skjortan är av en sämre kvalitet.

Det finns givetvis massor av olika sätt för att känna igen en skjorta av högsta kvalitet. Denna guiden må inte vara uttömmande men om du följer dessa råd så kommer du åtminstone vara en bra bit på vägen till att handla en riktigt bra skjorta.