Skjortkragar del 2

January 23, 2014 10:04 pm

Vi har skrivit om olika skjortkragar i ett tidigare inlägg. Då tog vi upp några mer informella kragar. Här har vi tagit fram några skjortkragar som ska bäras vid lite mer formella tillfällen.

Semi cutaway:
Semi cutaway-kragen fungerar både med och utan slips. Det är en väldigt vanlig skjorta som passar till nästan alla tillfällen. Kragen ger ett välbalanserat intryck då den varken är för bred eller för smal och är varken för tråkig eller för hipp. En skjorta med semi cutaway-krage är ett måste i garderoben då den den kan både kläs upp för formella tillfällen, eller kläs ner för ledigare aktiviteter.

Cutaway:
En vid och bred krage. En skjorta med cutaway krage ska bäras med slips, gärna med en grövre Windsorknut. Skjortor med denna krage passar också utmärkt till en så kallad ”power suit”. Kragens extrema vinkel kan ge ett väldigt kraftfullt intryck. Kombinerat med en grov slips kommer man att osa pondus.

Tab-collar:
Tab-collar på skjorta är inte så vanligt idag. Det är en kragmodell med en flik som lyfter upp slipsknuten och ger den ett högre fall. Skjortor med denna krage var väldigt populära på 1920- och 1930-talet. Dessa kragar har också en popularitet som går upp och ner med modet.

Pin-collar:
Pin-collar har en del gemensamt med en tab-collar. Istället för en flik som håller ihop kragsnibbarna och lyfter upp slipsen är det en metallnål. Pin-collar skjortor kan föra tanken till 1920-talet och The Great Gatsby eller Fred Astaire. Skjortor med pin-collar fick en ny renässans under 1980-talet när Michael Douglas bar sådana skjortor i rollen som Gordon Gekko i Wall Street.

Club:
Clubkragen är en rundad krage som blivit allt mer populär de senaste åren. Denna sortens krage har dock en lång historia då den under 1800-talet var skoluniform för eleverna på elitskolan Eton. I England kallas den ibland också för golf collar eller rounded collar. Även denna krage var som mest populär under 1920 och 1930-talet men tv-serier som Boardwalk Empire och Mad Men har fått fler att återupptäcka skjortor med Clubkrage.

110797330_2d37888a56